سلام sarshar جان
یکبار دیگه نوشته هات رو خوندم.
خوب مسائل زیادی رو مطرح کردی و من سعی می کنم تا جایی که در توان دارم کمکت کنم.
درباره ی عزت نفس باید بگم که عزت نفس چیزی نیست که ثابت و استاتیک باشه، عزت نفس دینامیک و پویاست و همواره در حال تغییر می تونه باشه. در این میان روش های تربیتی والدین معلمان و افراد مهم ما در زندگی به ویژه در کودکی اثر مهمی روی عزت نفس ما دارند. برای مثال پدر و مادری که با کوچکترین اشتباه فرزندشون هسته ی شخصیت اون رو مورد حمله قرار میدن عزت نفس بچه رو نشونه می گیرند...
مثلا به جای اینکه بگن کارت اشتباه بود، میگن تو اصلا عوضی یا بی عرضه هستی!!!
من مثالی دیگه ذکر می کنم از روش های تربیتی که احتمالا عزت نفس رو پایین میارن: وقتی که بچه بودیم احتمالا به ما گفته شده بچه خوب یا بچه بد!!! برای اینکه بچه ی خوبی باشیم مجبور شدیم اعمالی رو که والدین معلمان و جامعه گفته رعایت کنمی تا بچه ی خوبی باشیم اما به محض اینکه تخططی کردیم لقب بچه ی بد به ما داده شده! چنین صحبت هایی اغلب ما رو به طور ناخودآگاه اینگونه به بار آورده که پذیرش ما در جامعه مشروط است! یعنی حتما باید اصولی رو رعایت کنیم، وگرنه دوست داشته نخواهیم شد!
با این اوصاف «خوب بودن» خودمون قرار نیست که مشروط به بودن مون در وضعیت خاصی باشه، ما به صرف بشر بودن مون قابل احترام هستیم.
باور های غیر منطقی ما هم میتونه در کاهش عزت نفس ما موثر باشه، مثلا باوری مثل اینکه«من باید دکترا داشته باشم تا خوب باشم!» یا مثلا «من باید میلیونر باشم و در فلان محله خونه داشته باشم تا حالم خوب باشه!» در حالی که بعضا خیلی ها دکترا و خونه و ماشین مورد علاقشون رو هم میگیرن، اما ته دلشون خلا همچنان برقراره!
اینجا 2 تا مورد هست که برای افزایش عزت نفس دخیله: 1. اعتقاد به آزادی و آزاد اندیشی و 2.اعتقاد به آگاهی و شعور انسانی. یعنی اینکه ما برای خودمون و دیگران آزادی قائل باشیم و هم اینکه به شعور خودمون و دیگران اعتقاد داشته باشیم و اعتقادات مختلف رو بتونیم تحمل کرده و بپذیریم(نه به این معنی که به عنوان باور خودمون بپذیریم، بلکه بتونیم تمامی نظر ها رو به عنوان یک نظر محترم تحمل کرده و بپذیریم)
برای افزایش عزت نفستون هم عجله نکنید، بعد از خوندن این متن به یکباره عزت نفس شما جهش پیدا نخواهد کرد، بسیاری از مسائل عزت نفس میتونه ریشه در وسواس و کمال گرایی دشته باشه(همونی که بالا گفتم من باید مثلا فلان جور باشم تا حالم خوب باشه) سعی کنید روی باور های غیر منطقی خودتون کار کنید، و به مرور زمان و با تمرین حال شما بهتر خواهد شد...
اگر نیاز به صحبت بیشتری هست، بفرمایید.

علاقه مندی ها (Bookmarks)