نیازهای اساسی در میان همه انسانها مشترک است و همگی این نیازها را داریم اما نیازهای غیر اساسی
متفاوت است ، و شاید در بسیاری مواقع اساس تفاوت بین انسانها نیز از همین تفاوت نیازها نشأت می گیرد .
برای داشتن یک زندگی بی دغدغه ، و یک انتخاب ، یا به عبارتی تصمیم درست و عاقلانه ، بر نیازهای اساسی باید
تمرکز نمود و در اولویت قرار داد .
نیازهای غیر اساسی در تنوع و تعدد است و قابل چشم پوشی یا در اولویت های پایینتر قراردادن هستند
به عبارتی می شود به راحتی آنها را مدیریت کرد .
مثلاً در باب نیازهای مادی ، ما نیاز به مسکن داریم ، اما احساس نیاز به یک خانه لوکس ، نیازی غیر اساسی است ،
و تمرکز بر آن و نظر به شکاف بین خود و همسر از این جهت عقلایی نیست .
ریشه اغلب نیازهای غیر اساسی در عادات یا چشم و هم چشمی هاست ، ( بخصوص در موضوع
نیازهای مادی )
در بحث نیازهای غیر مادی ( معنوی ) بحث کمی حساس تر و پیچیده تر است از این جهت که اغلب ما سخت در
می یابیم که چه چیز در این حوزه جزء نیازهای اساسی است و چه چیز غیر اساسی . از طرفی برای تأمین بعضی
از این نیازهای غیر مادی اغلب وابسته به عوامل بیرونی هستیم و لذا این عوامل و ابزار بیرونی که ما در اثر عادت
وابسته به آنها شده ایم برای تأمین نیاز معنوی خود در تعددند که می توان از یکی به دیگری گریز زد و البته عقلایی
آن است که از وابستگی و به عبارتی عادات این چنینی رهایی جست تا زندگی سالم تری در سایه تأمین آن دسته
از نیازهای معنوی که نیاز به عوامل بیرونی ندارد داشته باشیم .
تاپیک « عادتها ، رنج ترک آنها و.... » می تواند روشنگر این بخش از بحث باشد .
مثال :
من عادت کرده ام که با گردش و تفریح شاد باشم ، و لذا این را یک نیاز اساسی می بینم ، اما به واقع این نیست ،
نشاط که شقی از نیاز به آرامش و جزء نیازهای اساسی است ، تنها با گردش و تفریح فیزیکی به دست نمی آید ،
اگر من عادت کنم که نشاط را در درون خود بجویم مثلاً در مطالعه و تفکر ، دیگر وابسته به یک عامل بیرونی نخواهم
بود و لذا وابسته به افراد متعدد هم برای تأمین آنها نخواهم شد .
اگر براین اساس بحث نیازها را سامان دهی کنید خواهید دید که نیازهای اساسی انگشت شمار هستند
و با یک انتخاب شایسته بر اساس معیارهایی که توجه به این نیازها در آن لحاظ شده قابل تأمین است ،
و نیازهای غیر اساسی که متعدد و در گسترش و سیری ناپذیری دارند را می توان بنا به اضطرار ، در اولویتهای
بعدی قرار داد و به صورت همان غیر اساسی به آن توجه کرد ، و آن را مدیریت نمود و از تمرکز بر آنها پرهیز کرد .
.

علاقه مندی ها (Bookmarks)