روز پنجم

لاف زدن نیست

در حالی‌ که آگاهانه تأیید می‌کنید که شایسته‌ی توجه به نکات مثبت در خودتان هستید، این خصوصیات مثبت موجود در خودتان را ثبت کنید. این امکان وجود دارد که به خودتان و خصوصیات مثبت‌ تان ببالید، اما نسبت به خودتان احساسی خوشایند نداشته باشید. شاید احساسی مثل لاف زدن داشته باشید و به‌ گونه‌ای بزرگ شده‌اید که نسبت به پیشرفت‌ هایتان حالت تواضع به خودتان بگیرید.

اگر موضوع این است، فقط به یاد داشته باشید شما یک شبه از فردی فروتن و متواضع به فردی لاف‌ زن تبدیل نمی‌شوید. احتمال اینکه به فردی مغرور و نفرت‌ انگیز تبدیل شوید، ضعیف است. توجه به خصوصیات مثبت‌ تان مهم است و به احتمال قوی این چیزی است که در کل زندگی‌ تان از آن اجتناب کرده‌اید. حالا زمان آن رسیده است که توجه‌ تان را از این صافی منفی به برخی از جنبه‌ های مثبت قدردانی از خودتان معطوف کنید.

امروز درباره‌ی خصوصیتی بنویسید که در هر شش حیطه‌ی عزت‌ نفس در خودتان می‌بینید. توجه کنید که اگر دچار تردید شدید، به کارتان ادامه دهید چون احساسی شبیه لاف زدن در خودتان خواهید داشت. اجازه دهید که این فکر وارد ذهن تان شود. اما بگذارید از ذهن تان عبور کند. روی آن گیر نکنید. ما اجازه‌ی کامل به شما می دهیم
که بابت خصوصیات خوبی که دارید، از خودتان قدردانی کنید.

به‌ عنوان مثال، اگر تصمیم گرفتید بر خصوصیت خلاقانه‌ای تمرکز کنید که درباره‌ی آن احساس خوبی دارید، دلایلی را توصیف کنید که احساس می‌کنید باید به این خصوصیت توجه نشان دهید. برای نمونه:

«بهترین ویژگی خلاقانه‌ی من توانایی‌ ام برای آماده کردن و پختن غذاهای خوشمزه است. احساس می‌کنم باید به این خصوصیت توجه کنم چون خانواده‌ام از این ویژگی من خوششان می‌آید. من انواع سبزی را از باغچه‌ذام می‌ چینم و پخت غذاهای خوشمزه را مد نظر قرار می‌ دهم. من ترکیب‌ های مزه‌ های مختلف را انتخاب می‌ کنم و طعم و مزه‌ی آن‌ها را در نظر می‌ آورم.» وقتی صادقانه به خودتان اجازه دهید که به نقاط مثبت‌ تان توجه کنید، می‌ تواند به شما در غلبه بر عارضه‌ ی احساس لاف زدن کمک کند!

روز ششم

اگر درختی در جنگل بیفتد

اگر هیچ کس پیشرفت‌ ها یا موفقیت‌ های شما را تأیید نکند، آیا برای‌ تان دشوار است که باور کنید این پیشرفت‌ ها معتبر هستند؟ به‌ عنوان مثال، اگر در تنهایی و خلوت لحظه‌ای به احساس ارزشمند بودن دست یابید، آیا احساس می‌ کنید چون کسی متوجه عملکرد برجسته‌ تان نشده است، پس عمل شما بی‌ ارزش است؟ جامعه با نمرات، حقوق و ارتقای شغلی و غیره، ارزش ما را می‌ سنجد. اما این موضوع پیامی نادرست می‌ فرستد که برای ارزشمند بودن به این چیزها نیاز دارید.

امروز زمان‌ های گذشته را به یاد آورید و اجازه دهید این خاطرات به شما کمک کند به لحظه‌ی حال توجه کنید که ارزش شما را منعکس می‌ کند. امروز وقت صرف کنید تا در تنهایی و خلوت بر آنچه شما را ارزشمند می‌سازد، مُهر تأیید بزنید.

روز هفتم

کلام نهایی

امروز شما می‌ توانید این دفترچه را با احساسی از پیشرفت تمام کنید. شما برای ساخت عزت‌ نفس تان برنامه‌ی مهمی را کامل کرده‌اید. نه تنها افکار منفی را مورد سؤال قرار داده و پیام‌های مخرب را با پیام‌های سازنده‌ی ارزش جابه‌جا کرده‌اید، بلکه همچنین آموخته‌اید که درک جدیدی از خودتان براساس نقاط قوت، لیاقت و ارزش ذاتی‌ تان به دست آورید.

هر روز این هفته درباره‌ی کارهایی که درست انجام شان می‌ دهید، نوشتید. این عادتی است که می‌توانید در طول زندگی‌ تان آن را حفظ کنید. شما ابزارهایی دارید که می‌ توانید دفترچه‌ی عزت‌ نفس را درست کنید. به یاد داشته باشید در پی شواهدی از نقاط قوت تان باشید. به لحظات مثبت و توانمند کننده در زندگی‌ تان توجه کنید و بپذیرید که ارزشمند هستید. هر روز در پی توانایی‌ ها و پیشرفت هایی در خودتان در هر شش حیطه‌ی عزت‌ نفس تان باشید. شما مهارت‌ هایی دارید که عزت‌ نفس تان را برای بقیه‌ی زندگی‌ تان بسازید!

حالا ادامه بدهید و درباره‌ی هر پیشرفتی که در عزت‌ نفس تان دیده یا احساس کرده‌اید، بنویسید. از آغاز این برنامه، عزت‌ نفس تان چطور تغییر کرده است؟ آیا شناسایی ارزشمند بودن تان و تمرکز بر آن از موارد منفی درباره‌ی خودتان راحت‌ تر است؟

از حالا به بعد، شما برای تقویت عزت‌ نفس تان ابزارهایی دارید. اگرچه ممکن است اکنون این کتاب را ببندید، در هر زمان که بخواهید می‌توانید آن را باز کنید و تمریناتی را که آموخته‌اید، به کار ببرید.