حقوق اساسی هر فرد

تمرین

فهرست حقوق زیر را در نظر بگیرید. این موارد گردآوری و جمع بندی دیدگاه چند تن از مؤلفین می‌باشد. در مورد هریک از آنها بیاندیشید. هر کدام را که در پذیرفتنش برای خودتان دشواری شخصی دارید با علامت مشخص کنید. در مورد بافت و زمینه هم بیاندیشید. برای مثال، ممکن است در بیشتر موقعیت‌ ها به آسانی آنچه را که لازم دارید (از رئیس، زیر دستان یا دوستان) درخواست نمایید، اما در زمینه درخواست مایحتاج خود از دوست، والدین یا فرزندان با دشواری مواجه باشید.

یا ممکن است شما تغییر را بیشتر امری تهدید کننده در نظر بگیرید تا چالش بر انگیز. اگرچه رشد و تغییر حق هر کسی است، در عین حال یک سری از عناصر شخصیتی در وجودتان هستند که مانع از پیشروی شما می‌ شوند یا اینکه خودتان به افراد دیگر اجازه می‌ دهید تا جلوی رشد شخصی شما را بگیرند.

حقوق اساسی

1. ..... صرف نظر از جنسیت، نژاد، سن یا هرگونه ناتوانی و معلولیت، به صورت برابر و یکسان با من رفتار شود.
2. ..... به عنوان یک انسان مستعد، با احترام با من رفتار شود.
3. ..... در مورد چگونگی سپری کردن اوقاتم خودم تصمیم بگیرم.
4. ..... هرچه را که می‌ خواهم درخواست نمایم.
5. ..... در مورد چیزهای مختلف مرتبط با خودم از قبیل عملکرد، رفتار و شکل و ظاهرم درخواست بازخورد کنم.
6. ..... حرف‌هایم شنیده شود و مرا جدی بگیرند.
7. ..... عقاید و نظراتی را داشته باشم.
8. ..... باورهای سیاسی داشته باشم.
9. ..... گریه کنم.
10. ..... اشتباه کنم.
11. ..... بدون احساس گناه بگویم"نه".
12. ..... نیازهایم را بیان کنم.
13. ..... اولویت‌های شخصی خود را مشخص کنم.
14. ..... احساساتم را بیان کنم.
15. ..... به نفع خودم بگویم"بله"بدون اینکه احساس کنم خود خواهم.
16. ..... نظرم و تصمیمم را عوض کنم.
17. ..... هر از گاهی شکست بخورم.
18. ..... بگویم"من متوجه نمی‌ شوم (نمی‌ فهمم)".
19. ..... عباراتی را بگویم که مبنای منطقی نداشته باشد و مجبور به توجیه آنها نباشم.
20. ..... درخواست اطلاعات کنم.
21. ..... موفق باشم.
22. ..... باورهایم را بیان کنم.
23. ..... به مجموعه ارزش‌ هایم وفادار باشم.
24. ..... زمانی را برای تصمیم گیری صرف کنم.
25. ..... مسئولیت تصمیم‌ هایم را بر عهده بگیرم.
26. ..... حریم شخصی داشته باشم.
27. ....."من نمی‌ دانم"را بپذیرم.
28. ..... به عنوان یک انسان تغییر و رشد کنم.
29. ..... انتخاب کنم که درگیر مشکلات افراد دیگر بشوم یا نه.
30. ..... مسئولیت مشکلات افراد دیگر را نپذیرم.
31. ..... به دنبال نیازهای خودم باشم.
32. ..... فضا و زمان برای تنهایی داشته باشم.
33. ..... یک فرد (خاص) باشم.
34. ..... از افراد متخصص درخواست اطلاعات کنم.
35. ..... به تأیید دیگران وابسته نباشم.
36. ..... تعیین کننده ارزش و بهای خودم باشم.
37. ..... انتخاب کنم در یک موقعیت مشخص چگونه رفتار کنم و پاسخ دهم.
38. ..... مستقل باشم.
39. ..... خودم باشم؛ نه آن فردی که دیگران انتظار دارند.
40. ..... از حق خودم دفاع کنم.

با امید به خدا شما این فرایند را آغاز نمودید تا حوزه‌ هایی را بررسی کنید که در آنها از حق خود دفاع نمی‌ کنید یا توسط دیگران به بازی گرفته می‌ شوید یا دیگران مانع از پیشروی شما برای انجام امور می‌ شوند. مسلماً، این یک فعالیت طولانی و نیازمند خودکاوی است اما در حوزه‌ هایی که نیازمند تمرکز روی مهارت‌ های جرأت ورزی است، فعالیتی با ارزش می‌ باشد.

مشخص نمودن حقوق فردی خود که در رابطه با آنها دچار مشکل هستید، تنها یک طرف معادله می‌ باشد. به یاد داشته باشید که طرف مقابل نیز حقوقی مشابه دارد. یک بار دیگر به فهرست نگاه کنید. کدام یک از حقوق دیگران را زیر پا می‌ گذارید؟ چگونه از دیگران سوء استفاده می‌ کنید تا به اهداف خود برسید؟

برای مثال، به عنوان رئیس، اگر یکی از زیر دستان بگوید"متوجه نمی‌ شوم"یا اینکه در مورد چیزی از شما کسب اطلاع کند که آن چیز برای شما امری بدیهی و پیش پا افتاده تلقی می‌ شود، آیا هیچگاه طوری رفتار می‌ کنید که آن کارمند احساس بی کفایتی کند؟ آیا به دوست یا شریک خود فضا و آزادی کافی برای رشد به عنوان یک فرد را می‌ دهید؟ آیا از افراد به خاطر نقشی که در زندگی شما دارند، انتظارات خاصی دارید؟ آیا بدون اینکه افراد را به خاطر عذرشان تهدید کنید یا از آنها بخواهید توجیه منطقی بیاورند، این حق را به آن‌ها می‌دهید که درخواست شما را رد کنند؟
به یاد داشته باشید جرأت ورز بودن دو وجه دارد: احترام به حقوق طرف مقابل در حالی که حقوق خود را نادیده نگرفته‌ اید.